Welke maat tv? Dit is de ideale tv grootte

Welke maat tv? Dit is de ideale tv grootte

Welke maat tv je moet hebben hangt van een aantal factoren af. In eerste instantie lijkt groter altijd het beste, maar het resultaat kan per kamer enorm verschillen. De grote van een tv speelt een belangrijke rol, in de beleving. Maar als je niet de juiste tv grootte hebt dan kan dit ook voor problemen zorgen. Het niet goed kunnen zien of juist een slecht beeldkwaliteit ervaren, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Hieronder leggen wij alles uit over hoe jij de je juiste inch tv kunt kiezen.

Dit bepaalt de tv grootte

Voor je kunt bepalen welke inch tv je moet kiezen, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Het is geen hogere wiskunde, maar wel belangrijke om de juiste formaat tv te kunnen kiezen.

De kijkafstand

Voordat je de grote van je tv kan bepalen, moet je weten wat je de kijkafstand is. Dit betekent dat je precies moet weten waar je de tv gaat gaat plaatsen en vanaf waar je wilt kijken. De afstand tussen deze twee posities is de kijkafstand.

De resolutie

Niet enkel de afstand van de tv speelt een belangrijke rol, maar ook de scherpte van de nieuwe tv. Jarenlang moeten we het doen met HD televisies, maar tegenwoordig zijn er ook 4K en 8K tv’s.

Zonder een al te technisch verhaalt, betekent dit dat je bij een 4K en 8K tv veel meer pixels op het beeld hebt. Bij een 4K tv vier keer zoveel als bij een Full HD tv en bij een 8K tv 16 keer meer pixels als bij een Full HD tv.

Eigenlijk is het vrij simpel: hoe meer pixels, hoe dichter je op de tv kan zitten, zonder dat je pixels kan zien. Bij een 4K tv kan je dus dichter op de tv zitten als bij een Full HD tv en bij een 8K tv nog een stuk dichterbij.

Hoeveel inch tv?

Nu je de kijkafstand hebt bepaald, kan je de maat van de tv bepalen. Dit is overigens geen hogere wiskunde, want je kan aan de hand van de kijkafstand en scherpte van de tv de kijkafstand bepalen.

Voor een Full HD tv kan je deze vuistregel aanhouden: 2,4 keer de beelddiagonaal als kijkafstand. Bij een 4K tv kan je 1,7 keer het beelddiagonaal aanhouden

Hiervoor hebben wij een handige tabel gemaakt, zodat jij direct kan zien welke maat tv het beste in jouw ruimte past.

Formaat TVKijkafstand HD TVKijkafstand 4K TV
22 inch134 cm95 cm
24 inch146 cm104 cm
28 inch171 cm121 cm
32 inch195 cm138 cm
40 inch244 cm173 cm
43 inch262 cm186 cm
49 inch299 cm212 cm
50 inch305 cm216 cm
55 inch335 cm237 cm
58 inch354 cm250 cm
65 inch396 cm281 cm
70 inch427 cm302 cm
75 inch457 cm324 cm
85 inch518 cm367 cm

Hoe groot mag je tv zijn?

Leuk zo een tabel met al die adviezen, maar laten we het praktisch houden. Als je een gemiddelde tv wilt dan zijn de bovenstaande gegevens prima, maar jij wilt misschien wel een grotere tv. Hieronder hebben we nog een aantal situaties die handig kunnen zijn.

KijkafstandGemiddeldeGrote tv
Minder dan 2 meter32 inch40 inch
Tussen de 2 en 2,5 meter40 inch48 inch
Tussen de 2,5 en 3 meter48 inch55 inch
Tussen de 3 en 4 meter55 inch70 inch
Meer dan 4 meter70 inch85 inch

Welke maat tv per kamer?

Vrijwel ieder huishouden heeft op dit moment verschillende tv’s in huis hangen. Vroeger stond er enkel in de woonkamer een tv, maar dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig vind je in vrijwel iedere slaapkamer of zelfs keuken een tv. Hieronder hebben wij de populairste inch tv’s per kamer uitgezocht.

In de woonkamer is vaak meer als genoeg ruimte en daarom zie je hier vooral tv’s van 55 inch. Maar ook grotere tv zoals de 65 inch en 75 inch zie je steeds vaker in woonkamers.

De slaapkamer daarentegen is een stukje kleiner en hier vind je dan ook vaker kleinere tv’s. De 43 inch tv is hier erg populair of een slagje kleiner zoals de 40 inch. Hier kan het erg fijn zijn om deze te combineren met ambilight. Dit geeft in een donkere slaapkamer net wat meer rust aan de ogen.

Stem de tv grootte af op je gebruik

De kans is groot dat jij een zo groot mogelijk tv wilt, maar dit is niet altijd de beste keuze. Zit jij altijd op de juiste kijkafstand dan hoeft dit geen probleem te zijn. Bijvoorbeeld bij series of films kijken.

Maar gebruik jij de tv ook om te game dan zul je merken dat je vaak dichterbij de tv gaat zitten. Kies jij dan voor een grotere tv als aanbevolen dan kan dichterbij zitten juist het comfort enorm verminderen. In dat geval kan een gemiddelde of zelfs wat kleinere tv fijner zijn.

Daarnaast wil jij niet teveel je hoofd bewegen tijdens het tv kijken. Wil jij echt graag een grote tv, let er dan op dat je niet naar link en rechts hoeft te bewegen om alles te kunnen zien. Merk je dat jij op en neer moet kijken, dan heb je vaak een te grote tv gekozen.