Welk koffiezetapparaat: Hoe kies je een koffiezetapparaat?

Welk koffiezetapparaat: Hoe kies je een koffiezetapparaat?

Of je nu een fervent koffieliefhebber bent of gewoon een bakkie troost nodig hebt om de dag door te komen, het juiste koffiezetapparaat kan een wereld van verschil maken. Maar met zoveel verschillende soorten en modellen op de markt, kan het moeilijk zijn om te bepalen welk koffiezetapparaat het beste bij jou past. Ben je op zoek naar de beste manier om thuis een heerlijk kopje koffie te zetten? Dat start natuurlijk bij een goede koffiezetapparaat aanbieding, maar vooral bij de juiste koffiezetapparaat.

Welk koffiezetapparaat moet je kiezen?

Niet iedereen heeft dezelfde wensen als het gaat om een bak koffie. Welke koffiezetapparaat bij je past, ligt dan ook vooral aan jouw wensen. Hieronder een beknopte tabel met daarin de voor- en nadelen per type koffiezetapparaat.

KoffiezetapparaatVoordelenNadelen
Filter koffiezetapparaatEenvoudig in gebruik, relatief goedkoop, geschikt voor grote hoeveelheden koffieKoffie kan soms wat slap smaken, beperkt in functionaliteit
Espresso machineSterke, geconcentreerde koffie met een dikke crema laag, geschikt voor espresso liefhebbersDuur in aanschaf, hogere onderhoudskosten, steile leercurve
Capsule koffiezetapparaatSnel en gemakkelijk te gebruiken, grote variatie aan koffiesmaken beschikbaarHogere prijs per kopje, beperkt in keuze van koffiebonen, minder duurzaam door de wegwerp capsules
Volautomatische koffiezetapparaatVersgemalen koffie voor een heerlijke smaak, veel gemak en extra functies zoals melkopschuimer voor cappuccino’s en lattesDuur in aanschaf, hogere onderhoudskosten, minder geschikt voor grote hoeveelheden koffie, complexe bediening en instellingen

Natuurlijk is er veel meer te vertellen over de verschillende koffiezetapparaten en daarom bespreken wij hieronder alle type koffiezetapparaten om een nog betere keuze te kunnen maken.

Filter koffiezetapparaat: Een ouderwets lekkere pot koffie

Het filter koffiezetapparaat is één van de meeste basic koffiezetapparaten. Het werkt met een papieren- of metalen filter waarin gemalen koffie wordt geplaatst. Het water wordt vervolgens verwarmd en door het filter geleid, waardoor de koffie wordt gezet. In de meeste gevallen val de koffie in een pot en wordt deze warm gehouden door een warmhoudplaat. Ideaal als jij in één keer een grotere hoeveelheid koffie wilt zetten.

Espresso machine: Een puur bakje koffie

Een espresso machine is een apparaat dat speciaal is ontworpen om espresso te maken. Bij de meeste mensen zal dit type koffiezetapparaat ook wel bekent staan om een pistonmachine. Het werkt door heet water onder hoge druk door gemalen koffiebonen te persen. Het resultaat is een sterke, geconcentreerde koffie met een dikke, crema laag. Espresso machines zijn er in verschillende uitvoeringen, van eenvoudige modellen tot geavanceerde machines met veel functies.

Capsule koffiezetapparaat: Koffie en gemak gaan samen

Capsule koffiezetapparaten werken met capsules of cups gevuld met voorgemalen koffie. Het enige wat je hoeft te doen is de capsule in het apparaat te plaatsen, op een knop te drukken en wachten tot de koffie is gezet. Dit type koffiezetapparaat is snel en gemakkelijk te gebruiken, maar kan duur zijn vanwege de prijs van de capsules.

Volautomatische koffiezetapparaat: Alle koffiespecialiteiten in één

Een volautomatisch koffiezetapparaat maakt gebruik van verse bonen om koffie te zetten. Het apparaat maalt de bonen en zet de koffie automatisch. Dit type koffiezetapparaat biedt veel gemak en heeft vaak extra functies zoals een melkopschuimer voor cappuccino’s en lattes.

Zo kies je de juiste koffiemachine

Ben je er nog niet uit welk koffiezetapparaat bij je past? Hieronder hebben we nog een aantal handige stappen die je daarbij kunnen helpen

Hoeveel kopjes koffie drink je per dag?

Ben je een groot koffiedrinker of heb je voldoende aan een enkel kopje koffie per dag? Dit heeft absoluut invloed op de keuze van welk koffiezetapparaat bij je past. Zo is een filterkoffiemachine niet handig voor iemand die slechts één kopje koffie per dag drinkt. Ben jij een groot koffiedrinker dan kan een capsule koffiemachine weer erg duur in gebruikskosten zijn. Denk dus van te voren goed na hoeveel koffie je ongeveer per dag drinkt en wat je wilt uitgeven per bakje koffie. Hieronder een kort overzicht van de kosten

  • Filterkoffiezetapparaat: €0,10 – €0,15 per kopje koffie ( bij een volle pot koffie)
  • Capsule koffiezetapparaat: €0,30 – €0,50 per kopje koffie, afhankelijk van het merk en type capsule
  • Espresso machine: €0,25 – €0,50 per shot espresso
  • Volautomatische koffiemachine: €0,20 – €0,40 per kopje koffie

Welke kwaliteit en soorten koffie wil je?

Een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een koffiezetapparaat is welk soort koffie je wilt drinken en welke kwaliteit je verwacht. Wil je bijvoorbeeld espresso, cappuccino of latte macchiato maken, of ben je meer een fan van een gewone kop filterkoffie?

Als je de voorkeur geeft aan versgemalen koffie, kan een volautomatische koffiemachine met ingebouwde koffiemolen een goede keuze zijn. Of misschien vind je het gemak van koffiecapsules wel aantrekkelijk, maar wil je wel de keuze hebben uit verschillende smaken en sterktes.

Door na te denken over welk soort koffie je graag drinkt en hoe belangrijk de kwaliteit voor je is, kun je een betere beslissing maken over welk koffiezetapparaat het beste bij jou past.

Het budget dat je wilt uitgeven

Echt goede koffiemachines zijn al gauw een paar honderd euro, terwijl de eenvoudige koffiemachines vaak slechts enkele tientjes kosten. Zeker de volautomatische koffiemachines kunnen erg duur zijn, ook met een goede volautomatische koffiemachine aanbieding. Toch kan zo een koffiemachine het geld dubbel en dwars waard zijn. Bedenk daarom van te voren goed hoeveel geld je wilt uitgeven aan een nieuw koffiezetapparaat en wat je daarvoor precies wilt.

Waar komt je koffiemachine te staan?

Steeds meer mensen willen klein wonen, dit terwijl de meeste koffiemachines steeds groter worden .Een beetje koffiemachine neemt al gauw halve meter ruimte in. Bedenk van te voren daarom goed waar jij je nieuwe koffiemachine wilt plaatsen en of deze ook daar echt past.

Ook is het uiterlijk van de koffiemachine niet geheel onbelangrijk. Naast een passende kleur wilt je natuurlijk ook dat de koffiemachine ook goed past bij de rest van je keuken.