4 voordelen pistonmachine: Waarom een pistonmachine kopen?

4 voordelen pistonmachine: Waarom een pistonmachine kopen?

Steeds meer koffieliefhebbers kiezen voor een pistonmachine. Hierbij zet je de koffie echt helemaal zelf; Zo maal je jouw eigen koffiebonen, stamp je deze aan en kan je met de juiste druk een heerlijke kop koffie zetten. Zit er een stoompijpje aan de pistonmachine dan kan je zelfs je eigen cappuccino maken. Wil jij ook een echte barista worden? In dit artikel leggen wij alle voordelen van een pistonmachine uit.

Leer het proces van koffiezetten beter begrijpen

Bij een volautomatische koffiemachine hoef je enkel de koffiebonen in de koffiemachine te doen en vervolgens komt er een vers kopje koffie uit. Bij een pistonmachine is dit net even anders.

Bij een pistonmachine wordt je bewust van alle stappen die een lekkere kop koffie bepalen. Van het malen van de koffiebonen, het aanstampen van de koffie tot het zetten van een kop koffie.

Hieronder een korte uitleg

  • Malen van de koffiebonen: Hoe grover de koffie des de sneller het water door de koffie loopt. Dit kan invloed hebben op de smaak en sterkte van de koffie.
  • Tampen van koffie: Bij het tampen van de koffie, druk je de koffie tot een stevige substantie. Die je dit goed dan stroomt die koffie gelijkmatig door en hou je de volle smaak van koffie.
  • Waterdruk op koffie: De ideale druk op koffie ligt rond de 9 bar. Onderdruk zorgt voor zure koffiesmaak en een bovendruk voor een bittere koffiesmaak.

Meer controle op de smaak van de koffie

Bij het proces van koffiezetten merk je al hoe complex koffiezetten is. Koffiezetten met een druk op de knop doet al deze stappen vergeten, maar met een pistonmachine kan jij wel veel meer uit je koffieboon halen.

Bij een automatische koffiemachine kan je soms de maling van de koffieboon instellen, maar daarna neemt het apparaat het over. Wil jij de ideale koop koffie zetten dan heb je met een pistonmachine veel meer controle. Bij iedere stap kan je zelf bepalen wat je gaat doen en dat heeft uiteindelijk invloed op je kop koffie.

De ideale late of cappuccino

Een echte barista droomt van de mote laté-art die ze op een perfecte cappuccino zien. Dit kan je enkel doen door je melk op te schuimen met een schuimpijpje en vervolgens te schenken in de speciale boiler.

Een melkopschuimer klinkt lekker makkelijk, meer deze zorgen vaak niet voor de perfecte opschuiming van de melk. Er zit teveel lucht in de melk en de melk is niet romig en dik genoeg.

De perfecte dikte van melk kan je enkel voor elkaar krijgen, door op de juiste manier de melk op de schuimen. Deze moet niet teveel lucht bevatten, maar door de druk en hitte moet de melk opschuimen en voller worden.

Als de melk vervolgens heet genoeg is en voldoende ingedikt dan kan je met speciale schenktechnieken de perfecte cappuccino zetten.

Nergens lekkerdere koffie

Ik weet niet of ik dit een voor- of nadeel vind, maar je gaat op den duur nergens lekkerdere koffie drinken. Natuurlijk geniet ik nog steeds van een heerlijke Italiaanse espresso aan een typisch Italiaans barretje. Maar thuis kan je met iedere bak koffie je smaak perfectioneren en leer je uiteindelijk de ideale bak koffie te zetten.

Je zult merken dat buiten de deur koffiedrinken steeds vaker gaat tegenvallen. Dit bespaart een hoop geld, maar dan moet je wel thuis aan het werk om weer zo een perfecte kop koffie te zetten.