Verbruik slowcooker: Is een slowcooker zuinig?

Verbruik slowcooker: Is een slowcooker zuinig?

Gooi jij ook graag alle ingrediënten in een pan en laat je het liefst de magie van slowcooking het werk doen? Dan vraag je je vast wel eens af: “Is een slowcooker eigenlijk wel zuinig in verbruik?”. Ja, een slowcooker is zuinig in verbruik. Het langzame kookproces zorgt ervoor dat de energie-efficiëntie van de slowcooker veel hoger is dan die van veel andere keukenapparaten

Als je nog geen slowcooker hebt, dan hebben we goed nieuws voor je. We hebben de beste slowcooker aanbiedingen verzameld, zodat jij binnenkort de sterrenchef van jouw eigen keuken kunt zijn.

Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?

Over het algemeen verbruikt een slowcooker tussen de 100 en 250 watt per uur. Een typische slowcooker van 6 liter verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 250 watt per uur op de hoge stand en ongeveer 100 watt per uur op de lage stand. Dit betekent dat als je de slowcooker acht uur lang op de lage stand gebruikt, je ongeveer 0,8 kilowattuur (kWh) aan stroom verbruikt.

De meeste slowcookers zijn goed geïsoleerd waardoor ze de warmte goed vasthouden. Met de ingebouwde temperatuurmeter zal de slowcooker de temperatuur constant houden en dus af en toe verwarmen en uit slaan. In de praktijk zal het verbruik daarom een stukje lager liggen.

Kosten gebruik slowcooker

Leuk dit wattages, maar wat kost het gebruik van een slowcooker nou echt? Als een slowcooker 200 watt per uur verbruikt dan kost dit ongeveer €0,12 per uur. Dit is gebaseerd op een stroomprijs van €0,61 per kWh.

Een gemiddelde gerecht staat ongeveer 6 tot 8 uur op. Hierdoor zal je maximaal €0,70 tot €1,00 kwijt zijn aan stroomkosten voor het bereiden van een gerecht in de slowcooker. In de praktijk zullen de kosten waarschijnlijk een stukje lager liggen en daarom spreke we hier over maximale kosten.

Vergelijking kosten van slowcooker met andere keukenapparatuur

De gerechten die je in een slowcooker bereidt, kan je ook in een oven of kookplaat bereiden. Een slowcooker geeft veel gemak, maar is het ook goedkoper als een kookplaat of oven?

Een oven verbruikt gemiddeld tussen de 2000 en 5000 watt per uur, afhankelijk van de grootte en het type oven. Een groot nadeel van de oven, is dat deze in zijn geheel aan moet staan en dus vrij hoog in het verbruik zal zitten

Een kookplaat heeft als voordeel dat je slechts één pit aan hoeft te zetten. Hierdoor kan je heel gericht verwarmen en veel energie besparen. Het verbruik van een kookplaat ligt dan ook vrijwel gelijk met die van een slowcooker, gemiddeld op 175 a 225 watt per uur.

Hieronder de berekening of een slowcooker goedkoper is als een kookplaat of oven.

Verbruik (watt)Kosten per uur
Slowcooker200€ 0,12
Oven2500€ 1,53
Kookplaat225€ 0,14
Bij een stroomprijs van €0,61 per kWh

Veel gerechten kunnen op een hogere temperatuur sneller bereidt worden. In dat geval kan een slowcooker duurder in gebruik zijn als bijvoorbeeld een kookplaat. Wil je gerechten op een lage temperatuur garen dan is de slowcooker vaak de goedkoopste manier.

Tips om energie te besparen bij het gebruik van een slowcooker

Een slowcooker is al redelijk goedkoop in gebruik, maar met de volgende tips kan je nog meer geld besparen op het verbruik van de slowcooker.

  1. Juiste maat slowcooker: Als je een te grote slowcooker gebruikt, zal er meer energie nodig zijn om het gerecht te verwarmen.
  2. Plaats slowcooker goed: Plaats de slowcooker op een stabiele, vlakke ondergrond en zorg ervoor dat er voldoende ruimte rondom de slowcooker is voor ventilatie.
  3. Goede temperatuur ingrediënten: Voeg ingrediënten op kamertemperatuur toe aan de slowcooker. Hierdoor hoeft de slowcooker minder energie te gebruiken om het voedsel op te warmen.
  4. Niet langer verwarmen dan nodig: Maak gebruik van de timer en kook het gerecht niet langer dan nodig is. Als het gerecht eenmaal gaar is, zet de slowcooker dan uit. Zo voorkom je dat de slowcooker onnodig blijft verwarmen en energie blijft verbruiken.
  5. Eet er vaker van: Maak grote porties en bewaar de restjes voor later. Op die manier hoef je niet elke dag de slowcooker opnieuw op te warmen en bespaar je energie.

Conclusie: is een slowcooker een energiezuinig?

Een slowcooker is één van de zuinigste keukenapparaten voor het bereiden van avondeten. Zeker als het je het vergelijkt met de oven of oudere fornuizen dan kan het een hoop tijd en geld besparen. Maar je moet en slowcooker vooral gebruiken, omdat het je veel tijd bespaart of vanwege het ten goede komt van de bereiding van het eten. Door een slowcooker te gebruiken ga je niet opeens honderden euro’s per jaar besparen.

Wat kost een slowcooker per uur?

Een gemiddelde slowcooker verbruikt ongeveer 200 watt per uur. Dit komt bij een stroomprijs van €0,61 per kWh neer op een kostenpost van €0,12 per uur

Wat is zuiniger slowcooker of inductie?

Een inductie kookplaat is de zuinigste kookplaat en is veel gevallen zelfs zuiniger als een slowcooker. Het verschil zal erg minimaal zijn, maar je bent iets goedkoper uit met een inductie kookplaat.