Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Hoe lang gaat een wasmachine mee, ligt altijd aan een aantal factoren. Dagelijks was je vieze en ruikende kleding in een wasmachine, maar hoe lang blijft een wasmachine nou in optimale conditie? Je wilt niet opeens zonder wasmachine komen en daarom hebben wij hieronder antwoord op de vraag hoe lang je met een wasmachine doet, maar ook hoe je de levensduur van je wasmachine kan vergroten.

De levensduur van een wasmachine

De levensduur van een wasmachine is gemiddeld 7 jaar. Vanaf deze periode beginnen de meeste wasmachines hun eerste defecten te vertonen. Vaak kan je de levensduur verlengen door een reparatie te doen, maar dat is lang niet altijd mogelijk. Lukt het wel dan kan je gemiddeld 12 jaar met een wasmachine doen.

De levensduur van een wasmachine is sterk afhankelijk van het aantal wasbeurten dat je uitvoert. Was je minder, dan gaat de wasmachine vaak minder lang mee. Ook verschilt de levensduur per merk enorm, Miele wasmachine gaan bijvoorbeeld een stuk langer mee als goedkopere merken.

Hoe kan je de levensduur van een wasmachine vergroten?

Als je nog een nieuwe wasmine gaat kopen dan kan je op een aantal dingen letten om de levensduur van je wasmachine te vergroten. Tevens zijn er aantal zaken doe je kan doen bij het gebruik van de wasmachine wat ten goede komt van de looptijd. Hieronder onze tips.

Let op de bouwkwaliteit

Als je nog een nieuwe wasmachine gaat kopen dan is het verstandig om op de bouwkwaliteit te letten. De bouwkwaliteit geeft aan wat de kwaliteit van de wasmachine is. Je heb hier de keuze uit basis-, midden- en topklasse. De wasmachine met de langste looptijd koop je bij een topklasse wasmachine.

De bouwkwaliteit is afhankelijk van een aantal aspecten. Zo is de looptijd van een koolborstelloze wasmachine een stuk langer en gaat een RVS trommel langer mee als andere materialen. Bij een topklasse wasmachine voldoet een wasmachine aan 70% van de beste kwaliteitseisen.

Kies een betrouwbaar merk

Je zult zeggen dat het merk niet zoveel uitmaakt, maar bij witgoed kan het merk wel degelijk een groot verschil maken. Zo zijn er budget merken zoals Indesit, Whirpool en Zanussi die gemiddeld 4 jaar korter meegaan als een wasmachine van Siemens of Miele.

Let wel op dat dit natuurlijk niet altijd een probleem hoeft te zijn. In sommige gevallen is een korte looptijd niet erg. Als je bijvoorbeeld nu met zijn tweeën woont en in de toekomst kinderen wilt dan heb je waarschijnlijk later een grotere wasmachine nodig. In dat geval kan een goedkope wasmachine een goede tussenstap zijn.

Was met een volle trommel

De levensduur van je wasmachine is een groot deel afhankelijk van de mechanische- en elektrische onderdelen in de wasmachine. Hoe vaker je deze onderdelen belast, door de wasmachine aan te doen, des de sneller de wasmachine mankementen vertoont. Doe daarom zoveel mogelijk wassen met een volel trommel, op deze manier hoef je uiteindelijk minder wassen te doen.

Let op dat je de trommel niet te vol stopt, op dat moment krijgen de dempers van een wasmachine het te voortduren. Hou je daarom altijd aan het vulgewicht van de wasmachine.

Pas op met bepaalde voorwerpen

Hoe je een wasmachine gebruikt, kan een hoop verschil maken in hoe lang je met een wasmachine kan doen. Ijzeren voorwerpen zoals een sleutel, muntgeld en zelfs de beugel van een bh kunnen al behoorlijk schade aan de wasmachine brengen. Maar open ritsen kunnen de trommel en raam van de wasmachine pas echt beschadigen. Zorg dat je ritsen daarom altijd sluit.

Let op met vocht in je wasmachine

Je zou zeggen dat een schone was altijd een schone trommel achterlaat, maar vocht kan ook je wasmachine beschadigen. Laat je bijvoorbeeld te lange een vochtige was in je trommel zitten dan kan dit voor schimmel in je trommel zorgen.

Als laatste moet je de wasmachine altijd goed laten ventileren, vocht moet zoveel mogelijk uit de wasmachine. Laat daarom altijd de deur van de wasmachine openstaan, zodat alle vocht goed uit de wasmachine kan trekken.

Maak je wasmachine schoon

Daarom is het belangrijk om eens per maand een was te doen op het heetste programma. Je doet er dan niets in, maar zet de wasmachine wel aan zodat deze alles kan reinigen van binnen. Doe af en toe de wasmachine aan met azijn, soda of een vaatwastablet en was op 90 graden. Op deze manier hou je ook wasmachine mooi schoon.

Let op dat sommige fabrikanten aangeven dat azijn, soda en vaatwastabletten de wasmachine kunnen aantasten. Daarom zijn er ook speciale reinigingsmiddelen voor wasmachines.

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Van wasmiddel gaat de was lekkerder ruiken, maar meer wasmiddel zorgt niet voor een schonere en lekkerder ruikende was. In tegenstelling juist, want teveel wasmiddel zorgt voor vetluis en bacteriën die je was juist laten stinken. Ook moet je oppassen met te weinig wasmiddel. Je was wordt dan niet goed schoon en bovendien kan je was hard aan gaan voelen. Hou daarom altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel aan.