Hoe koffiezetapparaat ontkalken en schoonmaken?

Hoe koffiezetapparaat ontkalken en schoonmaken?

Is je koffiezetapparaat de laatste tijd een beetje opstandig? We kennen allemaal de signalen: trage doorloop, zwakke smaak en een algeheel gevoel van malaise. Maar wees gerust, dit betekent niet dat je apparaat in staking is gegaan. Het heeft simpelweg last van kalkaanslag en een beetje ontkalken en schoonmaken zal wonderen doen. Dus haal die ontkalker uit de kast, zet een beschermbril op en geef dat koffiezetapparaat de schoonmaakbeurt van zijn leven. Voordat je het weet, heb je weer een perfect gezette kop koffie die je doet vergeten dat je überhaupt een koffiecrisis had. Dus zet ‘m op en ontkalk die hap!

Ben jij een echte koffieliefhebber én koopjesjager? Dan is onze koffiezetapparaat aanbiedingen pagina jouw nieuwe beste vriend!

Waarom koffiezetapparaat ontkalken?

Het ontkalken van een koffiezetapparaat is belangrijk omdat er zich na verloop van tijd kalkaanslag kan vormen in de leidingen en andere onderdelen van het apparaat. Deze kalkaanslag kan de werking van het apparaat belemmeren en kan er uiteindelijk toe leiden dat het apparaat niet meer goed functioneert.

Bovendien kan kalkaanslag de smaak van de koffie beïnvloeden. Het kan de smaak bitter maken of ervoor zorgen dat de koffie een metaalachtige smaak krijgt.

Door regelmatig je koffiezetapparaat te ontkalken, zorg je ervoor dat het apparaat goed blijft functioneren en dat de koffie die je ermee zet van goede kwaliteit blijft. Het is dus een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je koffiezetapparaat.

Wanneer koffiemachine ontkalken en schoonmaken?

Over het algemeen wordt aangeraden om je koffiemachine elke 3 maanden te ontkalken, maar bij intensief gebruik kan het nodig zijn om dit vaker te doen. In de meeste gevallen zit er ook een indicator op die koffiemachine, die precies aangeeft wanneer de machine weer moet worden ontkalkt.

Over het algemeen geldt dat je een koffiemachine vaker moet ontkalken, als je deze vaker gebruikt. Bij intensief gebruik kan je dus best iedere maand de koffiemachine moet ontkalken.

Het schoonmaken van je koffiemachine moet je eigenlijk dagelijks doen. Zeker als je met melkproducten werkt, dan is het aan te raden om die na ieder gebruik te reinigen.

Waarmee kan je koffiezetapparaat ontkalken?

Je hoeft helemaal geen dure reinigingsproducten te kopen om je koffiezetapparaat te ontkalken. Sterk nog, heel veel reinigingsproducten zijn niet eens geschikt om je koffiezetapparaat te reiniger. Hieronder een aantal opties

  1. Azijn: Azijn is een effectieve, betaalbare en natuurlijke manier om je koffiezetapparaat te ontkalken. Meng gelijke delen azijn en water en laat dit mengsel door het koffiezetapparaat circuleren. Spoel vervolgens het apparaat grondig uit met schoon water.
  2. Citroenzuur: Citroenzuur is een mild zuur dat gebruikt kan worden om koffiezetapparaten te ontkalken. Meng ongeveer 20 gram citroenzuur met een liter water en laat het mengsel door het koffiezetapparaat circuleren. Spoel vervolgens het apparaat grondig uit met schoon water.
  3. Kant-en-klare ontkalkingsoplossingen: Er zijn speciale ontkalkingsoplossingen verkrijgbaar in winkels en online. Deze oplossingen zijn speciaal ontworpen voor het ontkalken van koffiezetapparaten en kunnen zeer effectief zijn. Volg de instructies van de fabrikant voor het gebruik van de oplossing.

Hoe koffiezetapparaat schoonmaken?

Nu het belang van je koffiezetapparaat ontkalken en schoonmaken duidelijk is, hebben wij hieronder een stappenplan hoe jij dit het beste kan doen.

Stap 1: Bereid je koffiezetapparaat voor op het ontkalken

Voordat je begint met het ontkalken van je koffiezetapparaat, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant te raadplegen om er zeker van te zijn dat je de juiste ontkalkingsoplossing gebruikt en om te weten hoeveel oplossing je moet gebruiken. Vul het waterreservoir met de juiste hoeveelheid water en voeg de ontkalkingsoplossing toe volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 2: Start het ontkalkingsproces

Zet het koffiezetapparaat aan en laat het de ontkalkingsoplossing door het apparaat circuleren. Meestal duurt dit proces ongeveer 15-20 minuten. Zorg ervoor dat het koffiezetapparaat gedurende het hele proces aan blijft staan.

Stap 3: Spoel het apparaat uit

Als het ontkalkingsproces is voltooid, spoel je het koffiezetapparaat grondig uit met schoon water om alle ontkalkingsresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je het waterreservoir en de koffiepot goed uitspoelt.

Stap 4: Maak het koffiezetapparaat schoon

Nadat je het koffiezetapparaat hebt ontkalkt, is het belangrijk om het apparaat ook schoon te maken. Maak de koffiepot en het filterhouder schoon met warm water en afwasmiddel. Gebruik een spons om eventuele koffieresten en vuil te verwijderen.

Stap 5: Reinig de buitenkant van het apparaat

Maak de buitenkant van het koffiezetapparaat schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Droog het apparaat af met een schone, droge doek.

Stap 6: Herhaal dit proces regelmatig

Het is belangrijk om het ontkalkings- en schoonmaakproces regelmatig te herhalen, afhankelijk van hoe vaak je het apparaat gebruikt. Raadpleeg de instructies van de fabrikant om te weten hoe vaak je het apparaat moet ontkalken en schoonmaken.

Tips voor goed onderhoud aan koffiezetapparaat

Hieronder hebben wij nog een aantal handig tips voor je verzameld als het gaat om je koffiezetapparaat ontkalken en schoonmaken.

  • Vergeet bij het schoonmaken niet je waterreservoir en filter schoon te maken.
  • Veel apparaat hebben handige reinigingstabletten die je kan gebruiken om je koffiezetapparaat te ontkalken. Dit werkt vaak het snelst en is het best voor de koffiemachine.
  • Doe je koffiemachine reiniger op een vast moment van de maand. Zo doe ik het bijvoorbeeld ieder eerste weekend van de maand.