Menu

Koelkast verplaatsen of vervoeren? De beste tips!

Koelkast verplaatsen of vervoeren? De beste tips!

Een koelkast verplaatsen of vervoeren kan een hele klus zijn, maar ook je koelkast beschadigen. Wist je bijvoorbeeld dat je een koelkast niet direct mag aanzetten na het verplaatsen? Maar met de juiste voorbereiding kan een koelkast verplaatsen een stuk eenvoudiger. Zelfs de grote zware Amerikaans koelkast verplaats je met de onderstaande stappen in no-time.

Is het tijd om je oude koelkast te vervangen? Bekijk deze speciale koelkast aanbiedingen en vind de perfecte nieuwe koelkast voor jouw keuken!

Belangrijkste leerpunten
Zorg dat de koelkast leeg is voordat je hem verplaatst om schade te voorkomen.
Trek de stekker uit het stopcontact voordat je de koelkast verplaatst om elektrische schokken te voorkomen.
Verplaats de koelkast altijd rechtop en het liefst met een steekwagen om rugklachten te voorkomen.
Zet de koelkast op een vlakke ondergrond om te voorkomen dat hij wiebelt of omvalt.
Laat de koelkast minimaal 4 uit staan na het verplaatsen en geef de koelkast 24 uur om op temperatuur te komen.

Spullen nodig om koelkast verplaatsen

Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt helemaal bij een koelkast verplaatsen of vervoeren. De juiste spullen maken het verplaatsen echt een stuk eenvoudiger. Daarom hebben wij hieronder een lijst met de spullen die je nodig hebt om de koelkast te verplaatsen

  • Tape: Dit kan je gebruiken om de deuren dicht te plakken
  • Handdoek: Hier kan je de koelkast opzetten om hem te schuiven
  • Handschoenen: Dit kan handig zijn als je de koelkast moet tillen en je handen te beschermen
  • Steekwagen: Hier kan je de koelkast rechtop vervoeren
  • Hulp: Zeker bij grote koelkasten heb je iemand nodig om de koelkast te kunnen tillen.

Koelkast leeghalen en schoonmaken

Voordat je kan beginnen met je koelkast verplaatsen, moet je eerst alles grondig schoonmaken. Zorg dat je alle loszittende onderdelen eruit haalt en de koelkast en onderdelen goed schoonmaakt. Zo voorkom je eventuele schade bij het verplaatsen van de koelkast.

Zit er tevens een vriezer in de koelkast? Zorg dat je de vriezer, indien nodig, goed laat ontdooien. Bij een koelvriescombinatie moet je dan natuurlijk ook de vriezer goed schoonmaken.

Als je klaar bent met schoonmaken en je alle losse onderdelen eruit hebt gehaald, dan kan je door naar de volgende stap.

Maak de koelkast klaar om te verplaatsen

Voordat je start met het verplaatsen van de koelkast is het handig om de deur vast te plakken met tape. Op deze manier kunnen de deuren niet plotseling openslaan tijdens het verplaatsen.

Ook is het handig om de voorste poten van de koelkasten omhoog te draaien. Zo krijg je meer ruimte om de koelkast omhoog te liften en is er minder kans op eventuele beschadigingen aan de vloer.

Loop ook altijd het looppad na voordat je de koelkast gaat verplaatsen. Zorg dat er voldoende ruimte is zodat je gemakkelijk met de koelkast erlangs kan.

Koelkast verplaatsen (met steekwagen)

De koelkast is klaar om te verplaatsen, maar hiervoor moet je wel eerst weten dat je de koelkast nooit op zijn zijkanten mag tillen. Doe je dit niet dan kan er olie uit de compressor lopen of kan het koelmiddel gaan schuimen.

De koelkast moet altijd rechtop verplaatst worden, om schade aan de koelkast te voorkomen. Til de koelkast daarom altijd rechtop of plaats deze liever nog op een steekwagen.

Zet de koelkast op de juiste plek

Als je de koelkast verplaats hebt en op de juiste plek hebt staan, dan is het belangrijk om deze niet gelijk aan te zetten. Na het plaatsen van de koelkast moet deze minimaal 4 uur uit blijven staan, voordat je hem kan opstarten.

Zet je de koelkast neer en ga je deze een aantal dagen niet gebruiken, dan is het verstandig om de deur een klein beetje open te zetten. Zo kan de koelkast goed luchten en kan het laatste beetje vocht eruit.

Kan een koelkast op zijn kant vervoert worden?

Nee, je moet een koelkast nooit op zijn kant vervoeren. Dit kan leiden tot schade aan de compressor en andere onderdelen van de koelkast. Altijd rechtop vervoeren, bij voorkeur met behulp van een steekwagen.

Wat doen als koelkast niet meer werkt na het verplaatsen?

Controleer altijd eerst of de stekker in het stopcontact zit en of hier stroom op staat. Kijk anders of er geen buizen of bedrading beschadigd zijn geraakt en of de compressor en ventilator nog goed werken. Als je het niet vertrouwt, schakel dan professionele hulp in om de koelkast te laten repareren.

Mag een koelkast na het verplaatsen direct aan?

Na het verplaatsen van een koelkast moet deze minimaal 4 uur uit blijven staan. Zeker als de koelkast zwaar vervoert is bijvoorbeeld tijdens een verhuizing dan kan het slim zijn om deze minimaal 24 uur uit te laten staan.