Bank reinigen met stoomreiniger? Een schone bank in 7 stappen

Bank reinigen met stoomreiniger? Een schone bank in 7 stappen

Vooral je kinderen of huisdieren hebt dan wilt je bank er nog wel eens behoorlijk smerig uitzien. Met een leren bank hoeft dit niet zo een probleem te zijn, maar bij een gestoffeerde bank zal de paniek al gauw toeslaan. Vlekken, haren en onaangename geurtjes maken je bank al gauw het aanzien niet meer waard. Een stoomreiniger kan je in dat geval een handje helpen en je bank helemaal doen herleven. Hieronder onze beste tips om je bank te reiniger met een stoomreiniger.

Controleer het materiaal van de bank

Je kan niet zomaar alles stomen en daarom is het belangrijk om het materiaal van de bank te controleren. Het laatste wat je wilt, is dat je de bank beschadigt als je deze wilt reinigen met de stoomreiniger.

Daarom is het verstandig om het materiaal van je bank te controleren en of deze stof geneigd kan worden met hete stoom. Wol kan bijvoorbeeld minder goed tegen hitte, terwijl synthetische stoffen zoals polyester weer beter ertegen kunnen.

Zorg voor de juiste stoomreiniger

Er zijn verschillende soorten stoomreinigers en niet alle stoomreinigers zijn geschikt voor een bank. Daarom is het belangrijk om een stoomreiniger te nemen die geschikt is voor een bank en daar de juiste hulpstukken voor heeft.

Een stoomreiniger met speciale functie voor tapijt, matrassen of gestoffeerde oppervlakte kan handig zijn, maar ook goede hulpstukken zijn essentieel. Een handstomer kan ook handig zijn, omdat deze lekker handzaam zijn.

De bank goed stofzuigen

De eerste stap is je bank goed stofzuigen. De vezels in je bank moeten zo schoon mogelijk zijn, om de stoomreiniger zijn werk te laten doen. Zet een goede zuigmond op je stofzuiger en ga de bank helemaal na, stofzuig ook alle kieren van de bank. Vergeet je bijvoorbeeld een stukje chocolade te stofzuigen en ga je er met de stoomreiniger overheen, dan kan dit juist vlekken veroorzaken.

Test de stoomreiniger

Het klinkt gek, maar zelfs als de stof tegen stoom kan, dan blijft er een risico op een reactie. De stof kan kan verkleuren, vervagen of zelfs vlekken. Daarom is het verstandig om de stoomreiniger als eerste te testen op een stukje bank waar dit niet opvalt.

Zet de stoomreiniger op dit stukje bank en kijk of dat er een reactie ontstaat die je niet verwacht. Wacht ook een tijdje zodat je zeker weet dat de reactie niet paar minuten later ontstaat.

Vlekken voorbehandelen

Voor je vlekken echt goed kunt verwijderen, is een goede voorbehandeling essentieel. Zeker bij hardnekkige vlekken moet je deze eerst goed voorbehandeld. Dit doe je met een oxyclean of ander anti-vlekkenmiddel. Doe een klein beetje op de vlek en laat dit intrekken. Als laatste kan je de vlek afborstelen.

Stoom de bank op de juiste manier

Nu kan je beginnen met het stomen van je bank, maar doe dit wel op de juiste manier.

  1. Zorg als eerste dat je een goed hulpstuk op je stoomreiniger hebt. Vaak ziet deze eruit als een kleine stofzuigermond.
  2. Zet deze op de bank en zorg dat je de stoomreiniger zonder te veel kracht te zetten, één kant op beweegt.
  3. Doe dit hooguit één keer en laat het oppervlak niet te vochtig worden.
  4. De stoomreiniger weekt het vuil los en daarvoor hoef je geen kracht of grove beweging te maken.

Laat de bank drogen

De belangrijkste stap, is het drogen van de bank. De vocht in de bank moet er namelijk uit, anders kan dit gaan schimmelen en stinken. Hiervoor moet het voldoende warm zijn en kan je er niets op zetten of zelf op gaan zitten.

Het liefst laat je de bank een volle middag of zelfs langer drogen, zodat je zeker weet dat alles 100% droog is.

Hopelijk helpt dit bij een goed resultaat van je eigen bank stomen. Let op dat je altijd voorzichtig bent met je eigen bank stomen. Een stoomapparaat kan ook schade aan je bank brengen en dat is het laatste wat je wilt. Heb je twijfels? Kijk dan of een bedrijf je bank kan reiniger, zij hebben ervaring en vaak professionelere spullen om een goed resultaat te krijgen.